linkedin Telefoon   Email adres

  • Slider 1

Risico Bedrijfstakpensioenfondsen

Hanteert u nog steeds de "struisvogelmethode"? Of lost u het binnenkort echt op…?

Bedrijfstakpensioenfondsen

Bedrijfstakpensioenfondsen zijn fondsen die verplicht gesteld zijn voor een specifieke bedrijfstak. Bekende voorbeelden hiervan zijn het Pensioenfonds Metaal en Techniek, Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds en de Stichting Pensioenfonds voor de Personeelsdiensten. Maar wat als u;

  • bent aangesloten bij een Bedrijfstakpensioenfonds
  • bent aangeschreven door een Bedrijfstakpensioenfonds
  • niet bent aangesloten of aangeschreven door een Bedrijfstakpensioenfonds

twijfelt u dan wel eens of dit terecht is?

Enige twijfel is op zijn plaats, want de wet- en regelgeving omtrent deze fondsen is complex en ondoorzichtig. Toch brengt dit een substantieel risico met zich mee, zeker als u nog niet bent aangesloten bij een Bedrijfstakpensioenfonds.  

De overeenkomst met een Bedrijfstakpensioenfonds komt namelijk van rechtswege tot stand. U hoeft dus niet bekend te zijn bij het fonds om toch een overeenkomst te hebben. Het gevolg is dat u in het minst erge geval met terugwerkende kracht de premie moet gaan betalen en in het ergste de schade (uitkering van een nabestaandenpensioen bijvoorbeeld). Als u zich dan realiseert dat de premie voor een gemiddeld fonds 20% van de collectieve loonsom per jaar bedraagt, is de schade als snel fors te noemen.

Dús, hanteert u nog steeds de struisvogelmethode, of komt u in beweging en lost u het echt op? U bent slecht één telefoontje verwijderd van de professionals die u verder kunnen helpen.